вторник, 4 септември 2018 г.


Прага - сравнима единствено с приказка


    Една централноевропейска столица, която ме заплени. Жива и дишаща загадка, отличаваща се с невъобразимата грациозност, с която не отстъпва по красота на Виена, Париж или останалите познати ми европейски столици. Град с несравнима архитектура и приказни малки детайли...
   Прага, чиято красотата пленява дори Хитлер - той не само пощадява еврейския ѝ квартал, но и дори планира да се пенсионира в чешката столица... 














 





 



                                                




   На всеки кръгъл час небезизвестният астрономически часовник на Прага отбелязва точно време с "разходката" на 12-те апостоли и Смъртта. Най-старият (XV в.) и най-сложно устроеният часовник в Европа представя и разположението на слънцето и планетите, на зодиакалните съзвездия, броя на часовете дневна светлина всеки ден.
   Легендата разказва, че след като проектирал часовника, чешкият майстор Хануш е ослепен, за да не може да построи такъв часовник другаде. Според друга легенда - ако часовникът спре, Прага е застрашена от огромно нещастие.


   Гледката от часовниковата кула спира дъха:










   Карловият мост е най-старият мост над река Вълтава и е един от символите на чешката столица. Завършен е през 1402 год. и се издига на мястото на разрушения от наводнения Юдитин мост. В края на XVII и началото на XVIII в. получава днешния си облик с поставянето на 30 склуптури на известни светци, сред които св. св. Кирил и Методий. Името си получава едва пред XIX в. - по името на бохемския крал Карл IV. 

   Според една от легендите мостът сбъдва желания, ако човек постави една от ръцете си върху архиепископския кръст, а с другата сочи звездите. Въпросният кръст е поставен на мястото, от което през 1393 год. бил хвърлен във водите на Вълтава мъченикът св. Ян Непомук. Според друга легенда, в Карловият мост е заровен неразрушим меч, който ще помогне на Чехия в момент, когато тя се нуждае най-много от него.



 





    Готическата катедралата "Свети Вит" е построена през IX в. от бохемските принцове и до днес е една от най-известните сгради в Чехия. Днес в нея се съхраняват скъпоценни камъни на короната.







   "Мала страна" ( наричан още "Малкият град") е пражки квартал, в който в миналото е бил населен от германски католици. През 1547 год. е опустошен от пожар, но е напълно възстановен отново в бароков стил.




   Замъкът "Хлубока" е построен в английски готически стил. В него се съхраняват живопис, колекции от порцеланови съдове и мебели.










Чески Крулмов - малкото бижу на Южна Бохемия


   Чески Крумлов е живописно градче с характерна архитектура, разположено на бреговете на р. Вълтава. Сградите  датират от Средните векове. Строени са в ренесансов, бароков стил и в рококо.

   Градът е добре познат и от рицарските романи на Хенрих Сенкевич.












  Неминуемо всеки пътешественик оставя сърцето си в Чехия и си пожелава да се връща... Отново и отново, през всеки сезон.



Няма коментари:

Публикуване на коментар