петък, 30 август 2019 г.

Северни нюанси


Това беше повече от пътуване. Не просто запознанство с миналото и потапяне в няколко култури. Беше изживяване, улавяне на вибрациите и "почувстване" на Рига, Хелзинки, Стокхолм и Талин. Заменете предразсъдъците за северняците с любопитство и попътувайте с мен, макар и виртуално!



   Очарованието на Рига - латвийската столица, се крие в нейната архитектура в стил Ар нуво. Този град датира от 1201 година и е разположен при устието на река Даугава в Балийско море.



 
   Задължителна спирка е Старият град. Той е съхранил изцяло средновековния си чар, въпреки че градските стени са били напълно разрушени през XIX век. Тази част на Рига привлича с цветовете и детайлите си, с десетките къщи с впечатляващи фасади, останали сякаш неподвластни на времето - безупречно реставрирани са къщата на "Тримата братя", къщите Reutem и Dmmnstem. Църквите и площадите създават несравнима атмосфера, а паметникът на Бременските музиканти ни потапя в света на Братя Грим и ни напомня, че някой ден ще пораснем достатъчно, за да започнем да четем отново приказки (перефраза на цитат на Андерсен).



  







  







 


А уличните музиканти, които разпознават българската реч (не я бъркат с руската или сръбската) и свирят нашия химн?! Споменът за тях няма да избледнее никога!





   Хелзинки определено е перлата на Южна Финландия. Градът възниква при устието на река Ванта Йоки през далечната 1550 година, но е издигнат на мястото, където е днес (полуостров Естнес) чак пред 1964 година.

 
   Финландската столица е наричана "европейския Холивуд", защото по времето на Студената война е била чест избор на американските режисьори, целящи пресъздаването на обстановката в Петербург. Една от лентите, заснети по улиците на Хелзинки, е екранизацията по едноименния роман на Борис Пастернак - "Доктор Живаго". Приликата между двата града наистина е поразителна и оправдана предвид историческите връзки на държавите - Финландия е била част от Руската империя под форма на Велико херцогство в продължение на повече от век. Въпреки това няма как да не усетите и силния шведски привкус, който носи Хелзинки - близо пет века е продължило владението от Швеция.

Кадър от филма "Доктор Живаго", реж. Дейвид Лийн, 1965 год.

   Интересни забележителности в Хелзинки са: Сенатският площад, построен в неокласически стил; лутеранската катедрала; паметникът на Александър II; сградите на Хелзинския университет от XVIII и на Министерския съвет; катедралата "Успенски".

Сенатския площад

Хелзинската лутеранска катедрала

Катедралата "Успенски"




   Стокхолм е мечта за всеки фотограф. Всичко е пъстро, но издържано естетически. Не можеш да направиш лош кадър. Този град носи в себе си една отличителна елегантност и лекота. В един момент го възприемаш като модерен и шикозен, а в следващи - като древен и автентичен. Оставаш с усещането, че тук можеш да живееш едновременно динамично и лежерно.



   Градът е построен преди около 750 години и днес е разположен на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста. Несъмнено е една от най-зелените и дишащи столици в света - първият Национален градски парк е създаден именно тук.



   Един от символите на шведската столица е кметството на града. То е разположено на брега на езерото Меларен. Сградата се счита за образец на шведския романтизъм и в нея се помещават зали, построени в различен стил - Червена зала (английски стил; там заседават стокхолмските общинари), Златна зала (интериор, взаимстван от Византия), Синя зала (повлияна от Ренесанса в Италия; там се провежда и официалната вечеря на Нобеловите лауреати).







   Стокхолм се гордее с десетки колоритни и увлекателни места - Скансен - най-старият открит музей в света; детския музей Юнибакен, в който героите на Астрид Линдгрен оживяват; Нобеловият музей; Васа музей - световноизвестният и най-стар викингски кораб; музеят на Абба.
   Няма пътешественик който да остане равнодушен към Гамла Стан - най-древната част на Стокхолм и един от малко запазени в световен мащаб средновековни центрове, който, разбира се, се гордее с дворец и катедрала. По криволичещите улички на Гамла Стан има десетки магазинчета за ръчно изработени нещица, антиквариати, галерии и кафенета.






   Естонците има защо да се гордеят със столицата си. Живописният Талин е кацнал на южния бряг на Финския залив, а първите следи от заселници по тези места са отпреди 5000 години.
   Трудно ми е да опиша архитектурата на града. Причината за това може би е фактът, че е бил владение на шведи, датчани и руснаци. 





Руската православна катедрала "Св. Александър Невски"



Сградата на кметството



   Старата част част на Талин е разделена на две - Тоомпеа (там пред 1050 е построен първият замък на Талин) и Стар град. Последният остава почти непокътнат при бомбардировките по време на Втората световна война и е включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство заради средновековните църкви, готическите катедрали и замъци. Именно в Талин до 1625 година се е намирала най-високата сграда в света - построената през XV век в готически стил игла на църквата "Свети Олаф". Днес, няколко реконтструкции по-късно, църквата е висока 123 метра.

Гледка от площадката "Кохтуотса" - виждат се кулите на Тоомпеа и църквата "Св. Олаф" 





   В Талин забравяш всички притеснения. Влизаш в поредната северна приказка. Абстрахираш се от тълпите и сякаш си сам. В главата ти изневиделица изникват сюжети. Не искаш да се връщаш към нито една реалност...



Част от цветния пазар на улица "Виру"



Надявам се да съм успяла да ви потопя в атмосферата на четири различни столици, които всъщност са само нюанси в една обща северна картина. Пожелавам ви да имате възможността да посетите този толкова контрастиращ на Балканите свят, защото пътуванията ни правят по-скромни и ни позволяват да оценим предимствата на нашата страна. А приключенията? Те винаги са полезни.


За още разкази в снимки, касаещи градски и природни пейзажи, усмихнати хора, палави котки, чаровни кучета, поезия и интересни кътчета от България и света - последвайте профила ми в инстаграм (mila__dragomirova).

Няма коментари:

Публикуване на коментар