сряда, 25 декември 2019 г.

Виена, преобразена за най-празничния си валс


   Австрийската столица е град на валс и класическа музика, на дворци и императори, на галерии и музеи. Вече втора поредна година е най-добрият град за живеене в Европа, а от десетилетия е и най-коледната столица.
   Историята на виенските базари датира от повече от седем века, когато херцог Албрехт I дава възможност на търговците да организират Декемврийски базар, а от XVI век базарът започва да се провежда точно между Коледа и Нова година и освен традиционните бакалски стоки и текстил се предлагат джинджифилови хлебчета и сладкиши. Два века по-късно базарът официално се преименува на Коледен. През годините основната концепция не се променя - това е място на ръчно изработени изделия, греяно вино и пунш, вурстчета.

Имах възможността да се разходя във Виена точно в това най-магично време от годината, да усетя духа на Коледа, да се любувам на бляскавата украса и уникалните светлини. В навечерието на най-светлия християнски празник Ви представям част от този разкош. 




  




   Една от най-интересните виенски сгради е тази на кметството. Нейният строител - Фридрих вон Шмидт, е бил ревностен християнин, заради това архитектурата на сградата е близка до църковната. Стилът ѝ е смесица от нео готика и барок, а централната ѝ кула впечатлява със 105 метра височина.

Коледният базар до кметството - Rathause

   Катедралата "Св. Стефан" (Штефансдом) е сърцето на австрийската столица. Изящният готически храм е построен върху останките от две други църква. Първата от тези църкви е римска, а втората е готическа и е изгоряла в пожар. 
   Строежът на "Св. Стефан" продължава векове. Най-висока е южната кула (136 м), която виенчани галено наричат "Щефи". Северната кула е значително по-ниска, заради парична икономия след една от турските обсади (1529 година).
   По време на Втората световна война катедралата е обгърната в пламъци и е жертва на бомбардировки. Оригиналният готически дървен покрив и голяма част от сградата биват унищожени, но храмът е напълно възстановен през 1952 година със средства на австрийските граждани. 


  



   Когато сте във Виена задължително посетете Хофбург (зимната имперска резиденция, днес резиденция на австрийския президент), Белведере (бароков дворцов комплекс), Испанското училище за езда, Музеят на Сиси, Музеите близнаци (намират се един срещу друг и са разделени от статуята на Мария-Тереза, а нейният съпруг е допринесъл за откриването им; строени са от един и същ архитект; единият е дом на изящните изкуства, а другият - на милиони експонати от растителен и животински произход), Виенската опера (неокласическа сграда, която от 1869 година е сцена за стотици спектакли), Рингщрасе (най-известният виенски булевард, своеобразен открит музей на архитектурата) и Пратера (най-големият увеселителен парк в Австрия).







   И за да завършим на Коледна нотка, Ви представям кадри от Коледния базар до двореца Шьонбрун. Той е не по-малко интересен от останалите в града, но тук сякаш коледният дух е от кралски произход. 
   Лятната резиденция на императорското семейство се помещава само в 1441 стаи. Стилът им е подобаващо пищен, със златни орнаменти, кристални полилеи и изрисувани тавани. По време на окупацията на Наполеон тук е бил щабът на императора. 




  





  





   В този пренаселен с отсъствия свят имаме нужда от повече магия. Не само коледна. Затова не забравяйте, че истинските празници са вътре в нас. 
   Пожелавам Ви топла, споделена и магична Коледа, независимо в коя част на света се намирате! Надявам се да не сте забравили да си пожелаете нещо в Святата нощ. Само тогава желанията нямат друг избор, освен да се сбъднат...

Още от виенската коледна приказка можете да видите в моя профил в инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар